JÍDELNÍČEK PODLE TOHO, CO VÁM CHUTNÁ

Zlepšete svoje zdraví změnou stravy!

Jídelníček - poradenství

Pomohu vám zjistit, kde ve stravování děláte největší
chyby. Zjistím váš bazální metabolismus a energetický
výdej. To vše hraje velkou roli k dosažení vašeho
výsledku. Pomocí stravy lze zlepšit váš zdravotní stav,
zhubnout, zvednout výkon, zvýšit energii.

Stravování podle ročních období

Každé období nám nabízí vždy něco jiného. V létě nám rostou jahody, borůvky. V parných letních dnech naše tělo ze všeho nejvíce potřebuje ochlazení, proto právě v tuto dobu kolem sebe najdeme dost ovoce a zeleniny, které nás ochladí. Na podzim je ideální čas vyrazit
do lesa na houby a uskladňovat zeleninu. V zimě naopak už ochlazení nepotřebujeme, ze všeho nejvíce naše tělo potřebuje prohřát. Právě proto v tuto dobu je vhodná kořenová zelenina a podzimní typy ovoce. Na jaře potřebuje náš organismus načerpat dostatek síly
a energie. Strava by měla být lehká, avšak dostatečně výživná. Zároveň by měla mít pro organismus pročišťující a detoxikační účinky. Nástupem moderní doby se ale trochu výhody jednotlivých období začaly prolínat. Proto je potřeba se na toto téma zaměřit.

Podpora zdraví 

Dnes už víme, že 70-80% imunity se nachází ve střevech.
Pokud aktivně probudíte funkci střev, bude tak vaše tělo lépe vstřebávat vše, co mu dáte.

Kombucha

Je to zdroj aminokyselin, enzymů, kyseliny mléčné, citronové, jablečné a dalších kyselin. Lehce perlivý, fermentovaný nápoj zajišťuje správné fungování nervového, hormonálního a imunitního systému.
Z vitamínů jsou obsaženy vitamíny skupiny B - thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoxin (B6),
cyanocobalamin (B12) a kyselinu listovou a dále vitamin C. Podporuje tedy imunitu, pomáhá detoxikovat
organismus, podporuje střevní mikroflóru.

Fermentovaná zelenina

V kvašené zelenině se nachází velké množství vitaminu
C, proto je fermentovaná zelenina skvělá pro imunitu.
Dokáže ji posílit a zpevnit. Snižuje vysoký krevní tlak.
Pomáhá udržet správnou funkci orgánů. Podporuje
správnou činnost štítné žlázy. Léčí nervozitu a napětí.
Léčí chronickou ochablost střev. Podporuje i tvorbu
krve a hormonů.

Stravování podole krevních skupin

Každý z nás má jiný genetický základ a různým
způsobem dokáže vstřebávat živiny z potravin. Na světě
se vyskytují 4 základní krevní skupiny 0, A, B, AB.
Na rozdílech jednotlivých krevních skupin je pak
postavena i dieta. Tudíž do jídelníčku zařazujete pouze
potraviny, které jsou vhodné pro váš typ.

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst je stravovací vzorec, kdy se střídají fáze půstu a fáze jídla. Nepopisuje konkrétní složení jídelníčku, ale dobu, kdy jídlo vynechat a zařadit. Může pomoci snížit hmotnost a redukovat viscerální tuk. Krátkodobé hladovění zvyšuje regeneraci. Snižuje oxidační stres, zmírňuje stárnutí a riziko chronických chorob. Může upravit krevní tlak, snížit hladinu škodlivého cholesterolu, triglyceridů, hladiny cukru v krvi a podporuje funkce mozku.
Běžné vzorce přerušovaného půstu jsou:
16/8 (16 hodin půstu a osmihodinové okno pro jídlo) 
14/10 (14 hodin půstu a desetihodinové okno pro jídlo).

 

Jídlo velké téma

Žijeme v době informační revoluce. Na světě je mnoho
různých názorů o stravování, mnoho kultur a jejího
pojetí potravy. Někteří z nás jsou schopni tomuto
tématu doslova fanaticky propadnout a řešit každý
detail, přidělat si tak ještě více stresu než by nám měla
potrava doopravdy přinášet. Jídlo je život, bez něho
bychom na Zemi těžko přežili. Jak přijímáme, tak vydáváme. Pro někoho je jídlo požitek a nedokáže si svůj
život bez tohoto postoje ke stravě vůbec představit. Do
čeho dáváme ve svém životě nejvíce energie
a pozornosti, to sílí a vzkvétá - ať jsou to věci pozitivní,
či ne.

Mým záměrem je běžnému člověku otevřít
nadhled nad stravou jako takovou a nabídnout
v jednoduché formě základní pravidla stravování
a pokrmy, které ušetří čas a uspokojí chuť. Je však
pravdou, že strava a její složení se mění individuálně
vlastním záměrem, a to s věkem a danou činností, která
nás má vést kupředu vysněnému cíli. Jídlo zahrnuje
mnoho potravin, ale také způsob výběru, úpravy,
servírovaní a konzumování. V dnešní době bychom měli
být důslední ve výběru potravin a její kvality.

Jídlo je základem pro váš zdravý život !!!