JÍDELNÍČEK PODLE TOHO CO VÁM CHUTNÁ

Zlepšete svoje zdraví změnou stravy!

Jídelníček - poradenství 

Pomohu vám zjistit kde ve stravování děláte největší chyby. Zjistím váš bazální metabolismus a energetický vydej. To vše hraje velkou roli k dosažení vašeho výsledku. Pomocí stravy lze zlepšit váš zdravotní stav, zhubnout, zvednout výkon, zvýšit energii. 

Stravování podle ročních období

Každé období nám nabízí vždy něco jiného.V létě nám rostou jahody borůvky. V parných letních dnech naše tělo ze všeho nejvíce potřebuje ochlazení, proto právě v tuto dobu kolem sebe najdeme dost ovoce a zeleniny, které nás ochladí. Na podzim je ideální čas vyrazit do lesa houby a uskladňovat zeleninu.V zimě naopak už ochlazení nepotřebujeme, ze všeho nejvíce naše tělo potřebuje prohřát. Právě proto v tuto dobu je vhodná kořenová zelenina a podzimní typy ovoce. Na jaře potřebuje náš organismus načerpat dostatek síly a energie. Strava by měla být lehká, avšak dostatečně výživná. Zároveň by měla mít pro organismus pročišťující a detoxikační účinky. Nástupem moderní doby se ale trochu výhody jednotlivých období začaly prolínat. Proto je potřeba se na toto téma zaměřit.

Podpora zdraví 

Dnes už víme, že 70-80% imunity se nachází ve střevech. Pokud aktivně probudíte funkci střev bude tak vaše tělo lépe vstřebávat vše co mu dáte. 

Kombucha

Je zdroj aminokyselin, enzymů, kyseliny mléčné, citronové, jablečné a dalších kyselin. Lehce perlivý fermentovaný nápoj  zajišťuje správné fungování nervového, hormonálního a imunitního systému. Z vitamínů jsou obsaženy vitamíny skupiny B – thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoxin (B6), cyanocobalamin (B12) a kyselinu listovou a dále vitamin C. Podporuje tedy imunitu, pomáhá detoxikovat organismus , podporuje střevní mikroflóru.

Fermentovaná zelenina

V kvašené zelenině se nachází velké množství množství vitaminu C, proto je fermentovaná zelenina skvělá pro imunitu. Dokáže jí posílit a zpevnit.

-Snižuje vysoký krevní tlak
-Pomáhá udržet správnou funkci orgánů
-Podporuje správnou činnost štítné žlázy
-Léčí nervozitu a napětí
-Léčí chronickou ochablost střev
-Podporuje i tvorbu krve a hormonů 

Stravování podole krevních skupin 

Každý z nás má jiný genetický základ a různým způsobem dokáže vstřebávat živiny z potravin.Na světě se vyskytují 4 základní krevní skupiny 0, A, B, AB. Na rozdílech jednotlivých krevních skupin je pak postavena i dieta. Tudíž do jídelníčku zařazujete pouze potraviny, které jsou vhodné pro váš typ.

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst je stravovací vzorec, kdy se střídají fáze půstu a fáze jídla. Nepopisuje konkrétní složení jídelníčku ale dobu, kdy jídlo vynechat a zařadit. Může pomoci snížit hmotnost a redukovat viscerální tuk. Krátkodobé hladovění zvyšuje regeneraci. Snižuje oxidační stres, zmírňuje stárnutí a riziko chronických chorob.Může upravit krevní tlak, snížit hladinu škodlivého cholesterolu, triglyceridů, hladiny cukru v krvi a podporuje funkce mozku.Běžné vzorce přerušovaného půstu jsou:

16/8 (16 hodin půstu a osmihodinové okno pro jídlo) 
14/10 (14 hodin půstu a desetihodinové okno pro jídlo) 

 

Jídlo velké téma

Žijeme v době informační revoluce. Na světě je mnoho různých názorů o stravovaní,  mnoho kultur a jejího pojetí potravy. Někteří z nás jsou schopny tomuto tématu doslova fanaticky propadnout a řešit každý detail, přidělat si tak ještě více stresu než by nám měla potrava doopravdy přinášet.Jídlo je život, bez něho bychom na zemi těžko přežili. Tak jak přijímáme, tak vydáváme. Pro někoho je jídlo požitek a nedokáže si svůj život bez tohoto postoje ke stravě vůbec představit.Do čeho dáváme ve svém životě nejvíce energie a pozornosti, to sílí a vzkvétá, ať jsou to věci pozitivní či ne.

Mým záměrem je běžnému člověku otevřít nadhled nad stravou jako takovou a nabídnou v jednoduché formě základní pravidla stravování a pokrmy které ušetří čas a uspokojí chuť Je však pravdou, že strava a její složení se mění individuálně vlastním záměrem, a to s věkem a danou činností, která nás má vést kupředu vysněnému cíli. Jídlo zahrnuje mnoho potravin, ale také způsob výběru, úpravy, servírovaní a konzumování. V dnešní době bychom měli být důslední ve výběru potravin a její kvality. 

Jídlo je hlavním základem pro váš zdraví život !!!